ناجی : امروزه یکی از مهم ترین دغدغه های تصمیم گیران کلان جوامع بشری، تربیت نسل نو در جهت اهداف مورد نظر است که بخش عمدۀ هزینه های این کشورها را به این امر اختصاص داده ...
با طلوع خورشید انقلاب اسلامی در کشور ایران یکی از شالوده های اصلی اسلام که توصیه به تعلیم و تعلّم است در جمله اهداف این انقلاب قرار گرفت؛ چنانچه قرآن کریم نیز در موارد متعددی به آن اشاره کرده است. بنابراین، شعار اجرای اسلام ناب با پیاده کردن این بخش مهم از قرآن کریم (توصیه به تعلیم و تعلّم) در جامعۀ اسلامی ایران تحقّق یافت، تا بتواند الگویی موفق را به سایر ملتهای مسلمان معرفی کند.
ثمرات این اقدام (حرکت به سمت تعلیم و تعلّم) بعد از گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی کم کم روشن می شود و شواهد آن، جهش فوق العادۀ علمی ایران اسلامی در سالهای اخیر و تربیت دانشمندان جوان، مؤمن و باهوش و تولید و ارتقای تکنولوژی بومی است. این جهش فوق العاده به قدری چشمگیر است که حتی کارگزاران رژیم طاغوت مقیم خارج کشور نیز ناچار به اذعان به آن شده اند. دشمنان و بدخواهان تفکر اسلامی در هر لباسی، از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، با انواع تهدیدات سخت و سنگین این تفکر الهام بخش نوپا را به چالش کشیدند. غائله های خلق مسلمان، خلق ترکمن، خلق بلوچ، خلق عرب، خلق کُرد، ترورهای منافقین و... هر کدام به تنهایی توان از ریشه درآوردن هر انقلاب نوپایی را دارا بود؛ اما ملت مؤمن و تیزهوش ایران که پس از صدها سال تازه به فطرت اصیل خود بازگشته، رهبر لایقی را یافته بودند، با راهنماییهای آن پیر فرزانه تمامی این غائله را در هم شکستند.
اوج این تهدیدات سخت، جنگ تحمیلی بود که به ظاهر تنها کشور عراق در مقابل کشور ایران اسلامی قرار داشت؛ ولی در واقع کمکهای همه جانبۀ اقتصادی، نظامی، اطلاعاتی و... دو ابر قدرت و ایادی آنان در شرق و غرب و مزدورانی بود که از ده ها کشور در کنار عراق می جنگیدند و به دست جوانان برومند ما به اسارت گرفته شدند. این نکات، گویای این واقعیت بود که دنیای استکبار از تمامی امکانات خود بهره گرفته است تا ریشۀ انقلاب اسلامی را بخشکاند.
اما این توطئه ها نقش بر آب شد و این انقلابِ الهام بخش، ماندگار گردید و وارد فاز جدیدی از فعالیت خود شد. دشمنان و بدخواهان که از تهدیدات سخت طرفی نبستند، تمامی امکانات مادی خود را در خدمت تهدیدهای نرم آورده و بزرگ ترین ثروت مردم، یعنی خانواده ها را نشانه رفتند. ثروتی که بزرگ ترین و مقدس ترین نهاد در اسلام بوده، برای ایرانیان مسلمان نیز از قداست خاصی برخوردار است؛ چون از درون همین خانواده ها انسانهای مؤمن تربیت شدند و انقلاب را به پیروزی رساندند. از نظر آنان این نسل نباید تکرار شود.
تمام تهدیدات نرم در راستای یک هدف؛ اما با توجه به علّتها با ابزار خاص آن زمان بوده است؛ گاهی در قالب رمان و مجله های مبتذل و مستهجن، گاه در قالب عکسها و فیلمهای هدفمند جنسی و گاه با ابزار ماهواره و اینترنت بوده است. آنان برای تأثیرگذاری بهتر، ضمن مطالعات گسترده دربارۀ تفکّرات و نقاط قوّت فرهنگ اسلام و ایران، از روانشناسان و متخصّصین خبره ای بهره می برند تا ضربات سخت تری وارد آورند. نیازی به توجیه و پنهان کاری ندارد که در مواردی نیز موفّق بوده اند. افزایش آمار طلاق در جامعه، بدحجابی و نابهنجاری، گویای این مسئله است، هر چند اکثریت قریب به اتفاق خانواده ها و مردم، دل در گرو اسلام و انقلاب اسلامی دارند و بر حق بودن تفکر اسلامی و باطل بودن دشمنان شناخته شده را پذیرفته اند و این بزرگ ترین سرمایه ای است که می توان با تکیه بر آن، کارهای با ارزشی انجام داد.
حال لازم است در راستای بهره وری بيش تر از موقعیت انقلاب اسلامی و مقابله با تهاجمات فرهنگی دشمنان، طرحها و ایده های موفّق تبلیغی را به کار گرفت تا در راستای اهداف بلند انقلاب اسلامی ایران، جامعه ای موفّق و سربلند داشت؛ در اینجا به یکی از این طرحها اشاره می شود تا مبلّغین گرامی با بکار گرفتن آن بر موفّقیت فعالیّتهای تبلیغی خود بیافزایند.
تجربه تبلیغی
اینجانب طرحی را اجرا کردم که با استقبال خیلی خوب خانواده ها و کودکان مواجه شد و شبی پس از نماز مغرب و عشا در حضور پدران و مادران نمازگزار، خطاب به دختران خردسال این طرح را اعلام کردم. طبق این طرح، قرار شد در صورتی که دختران زیر سن دبستان با دامن و روسری و دختران دبستانی با چادر برای نماز جماعت در حسینه حاضر شوند، برای آنان امتیاز ثبت شود و برای هر بار حضور با این کیفیت، یک امتیاز در نظر گرفته شود و در پایان هر ماه به اندازۀ امتیازهای کسب شده به آنها جایزه داده شود و هر چه امتیاز بيش تر باشد، ارزش جایزه بالاتر برود.
یک نفر از بانوان نمازگزار نیز مأمور ثبت اسامی کودکان شد و به همگان معرفی گردید. ایشان نیز دو نفر را مشخص کرد تا در غیاب او، امتیازات را ثبت کنند. این دو نفر نیز معرفی شدند تا کودکان با آنان آشنا شده، انگیزۀ حضور پیدا کنند. از روز بعد مشاهده شد حضور کودکان محجّبه در نماز جماعت پررنگ شده است و چون سه نفر جهت ثبت اسامی معرفی شده بودند، پس از نماز این کار به راحتی انجام می گرفت.
به نمازگزاران توصیه شد به این دختران خردسال توجه کنند و از این کار آنها تمجید کرده، به خاطر انتخاب حجاب از آنان تشکر شود.
امام جماعت و نمازگزاران با دیدن دختران محجّبه این کار را انجام می دادند که شوق دختران را در پی داشت. پس از یک ماه دختران جمع شده، جایزه ها اهدا و اعلام گردید. این طرح همچنان ادامه دارد. ضمناً در جلسه ای برای دختران دبستانی ارزش و دلیل حجاب توضیح داده شد و برای خردسالان زیر سن دبستان زیباتر شدن دختران به وسیله حجاب گوشزد گردید. در ادامه پیشنهاد شد همین دختران دربارۀ حجاب نقاشی تهیه کنند. به آنان تأکید شد از پدر و مادر خود کمک بگیرند و احادیثی را که دربارۀ ارزش حجاب وارد شده یا احادیثی که در نکوهش بدحجابی ذکر شده است و سرنوشت عمل کردن یا ترک حجاب را در روز قیامت نقاشی کنند تا در نمایشگاهی که در حسینیه برای آن آماده شده، شرکت دهند. این نقاشیها آماده شد و مضامینی بسیار زیبا و آموزنده توسط همین دختران نقاشی شد و در معرض دید نمازگزاران قرار گرفت.
آثار و برکات اجرای این طرح
در این طرح، آثار و برکاتی نهفته است که به بخشی از آن اشاره می شود:
1. پیوند دختران با حجاب، مسجد، امام جماعت و نماز جماعت از کودکی برقرار می گردد.
2. دختران از کودکی با این فریضۀ مهم و تأثیرگذار آشنا شده، به فلسفۀ حجاب، میزان و ارزش آن نیز علم پیدا می کنند و در آینده آن را تحمیلی نمی دانند.
3. سختی رعایت حجاب در سن بلوغ را کم می کند و آنان را از کودکی بر رعایت حجاب عادت می دهد.
7. هزینۀ مادی مصرف شده برای این طرح در مقابل همایشهای پر خرج بسیار کم بوده و در مواردی پدر و مادرها نیز برای تأمین جایزه کمک می کنند.
5. دختری که از ابتدای سن رشد به مسجد و نماز جماعت گرایش پیدا کند و از طرف نمازگزاران، تعریف و تمجید و احترام مواجه شود، قطعاً زیباییهای مذهب را می بیند و در آینده برای جلب توجه به خودآرایی و نمایش زیباییهای خود به افراد هرزه چشم، رو نمی آورد و با یک کلمۀ محبت آمیز این گونه افراد فریب نمی خورد. این مسئله ثابت شده است که اکثریت افراد بدحجاب جامعه از روحیۀ خودکم بینی و کمبود محبت رنج می برند.
6. از آنجا که در جلسات مذهبی ارزش و قداست خانواده بحث شده و به آنان یادآوری می شود که شالودۀ اصلی خانواده بر اساس نقش زن شکل می گیرد و دوام می یابد، دختران اعتماد به نفس پیدا کرده، خود را جنس درجۀ دوم جامعه لحاظ نمی کنند.
7. اسلام زن را در چارچوب خانه حبس نکرده است؛ بلکه با حفظ ارزشهای دینی او، وی را به حضور در اجتماع و تأثیرگذاری بر آن تشویق نموده است، دراین طرح دختران ضمن داشتن حجاب، حضور مفید در اجتماع را تمرین می کنند و در سالهای آینده به جای پرسه زدن بیهوده در بازارها و پاساژها، حضور در مسجد و فعالیتهای مذهبی و فرهنگی را در پیش می گیرند.
منبع: ماهنامه اطلاع رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره155.